+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Algemene informatie Andalusië

Markeringen van wandelpaden in Andalusië & Spanje

In Spanje was in 1975 de eerste GR een feit. Spanje heeft ongeveer 60.000 km wandelpad die gemarkeerd zijn volgens de regels van het handboek die zijn opgesteld door de FEDME, (de Spaanse Federatie voor Berg- en Klimsport).
Ondanks alle goede bedoelingen heb je in Spanje en dus ook in Andalusië op zijn minst een goede 1:25.000-topokaart nodig. Als je ook nog een gps hebt dan moet je wel het juiste pad kunnen volgen. Net als bijvoorbeeld in het buurland Frankrijk zijn er in Spanje GR’s en PR’s. De lokale wandelingen, vaak rond een dorp, heten in Spanje SL.

Wat is het verschil tussen GR, PR en SL?

wegwijzer Pitres

GR = Senderos de Gran Recorrido,
Oftewel langeafstand wandelingen, zijn vergelijkbaar met de LAW’s in Nederland. GR’s zijn minimaal 50 km lang en de markering is wit-rood, maar het kunnen ook honderden km zijn, waarin je meerdere regio’s of zelfs landen doorkruist als lijnwandeling van A naar B. Maar GR’s zijn er ook als rondwandeling. Soms valt een GR geheel of gedeeltelijk samen met een internationale langeafstand wandeling; die worden dan aangeduid met de letter ‘E’.
Tijdens een meerdaagse wandeling heb je tijdens deze GR wandelingen eten, drinken en een slaapplek nodig. Afhankelijk van de winkeldichtheid van het gebied zal je soms voor twee of meer dagen inkopen moeten doen omdat in veel dorpen waar je doorheen loopt geen winkels zijn of deze in ieder geval beperkt open zijn. Overnachten is daarentegen vaak geen probleem. Tijdens de wandeling wordt een route aangeduid met de letters ‘GR’, gevolgd door het nummer, en meestal ook nog een naam.

 

PR = Sendero de Pequeño Recorrido
Oftewel ‘korte wandeling’. Het zijn gemarkeerde routes vanaf een uur of drie wandelen tot een hele dag of een weekend. Ze zijn tussen de 10 en 50 km lang en de markering is wit-geel. Soms sluit een PR aan op een GR. Ook voor PR’s geldt dat er zowel lijn- als rondwandelingen zijn. Een PR wordt aangegeven met ‘PR’, gevolgd door een letter en een routenummer.

Ruta de Azahar Melegis

SL = Sendero Local
Is een lokale wandeling van maximaal 10 km. De markering is wit-groen en vaak in twee richtingen gemarkeerd en dus ook te bewandelen.
SL’s zijn korte wandelingen in de nabijheid van een dorp of rond het desbetreffende dorp. Ze worden in Andalusië aangeduid met SL-A gevolgd door het routenummer, waarbij de ‘A’ staat voor Andalusië.
Voor alle typen wandelingen geldt dat er varianten op deze route kunnen zijn gemaakt, zoals weggetjes naar interessante bezienswaardigheden, uitkijkpunten of aansluitingen op andere routes, vaak vind je deze op sites als Wikiloc.

Handige websites

Als je eenmaal besloten hebt om naar Andalusië te komen, is het vooral leuk om alvast veel informatie op te zoeken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Klik eens door de handige links in dit artikel.

Algemene websites over Andalusië

 • Spaans Verkeersbureau, Den Haag. 
 • Andalucia.org, mooie pagina, waar je helemaal onderaan ook meer informatie vind over de diverse provincies en steden in de autonomie Andalucia.
 • Spanje voor jou 
 • Geniet Andalusië, hier vind je heerlijke recepten en achtergrondinformatie over de Andalusische keuken. Ook leuk om de Spaanse sfeer vast te houden als je weer thuis bent.
 • In Spanje, informatieve en actuele website met nieuws uit Spanje. Een goede website als je op de hoogte wilt blijven van nieuws uit Spanje.
 • Federación Andaluza de Montañismo,  , informatie over korte en langeafstandswandelingen.
 • Viasverde , geeft gedetailleerde informatie over de bijzondere routes over oude spoorlijnen, verhuurpunten en eetgelegenheden onderweg

Feiten en cijfers

Nederland past ruim twee keer in Andalusië maar heeft ook twee keer zoveel inwoners als Andalusië. Andalusië is één van de 17 autonome regio’s van Spanje. Met Sevilla als warmste stad van Europa.

Andalusië: feiten en cijfers

 • Oppervlakte: 87.268 km² (ruim één zesde van de oppervlakte van heel Spanje). Na Castilië en Léon (Castilla y León) is Andalusië de grootste autonome regio van Spanje.
 • Aantal inwoners: ongeveer 8,5 miljoen, het hoogste van alle regio’s.
 • Hoofdstad: Sevilla en met 693.000 inwoners na Madrid, Barcelona en Valencia is dit de vierde stad van Spanje.
 • Taal: Andalusisch, dit is een variant van het Spaans (Castellano), die sterk verschilt van de noordelijke Spaanse dialecten. Door het grote aantal inwoners van Andalusië is het Andalusische dialect het op één na grootste van Spanje.
 • Provincies in Andalusië (8): Málaga, Sevilla, Granada, Córdoba, Cádiz, Almería, Jaén en Huelva.
 • Belangrijkste bergketens: Sierra Nevada en de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama
 • Hoogste berg: Mulhacén, 3482 meter (níet de hoogste van Spanje, zoals wel eens wordt gedacht. Dat is namelijk Le Teide op Tenerife, 3718 meter).
 • Landgrenzen: twee, namelijk Portugal in het westen en Gibraltar (een Engelse ‘kolonie’) in het uiterste zuiden.
 • Vliegvelden (6): Málaga, Sevilla, Jerez de la Frontera, Granada-Jáen, Almería en Córdoba.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!