+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

voorbereiding

praktische informatie voor je op vakantie gaat

Beste seizoen

Andalusië kent een mediterraan klimaat wat betekent dat de winters zacht en de zomers heet zijn. Toch zijn de regionale verschillen ook in Andalusië groot, bedenk hierbij dat Andalusië twee keer zo groot is als Nederland.
De Spaanse zomers en dan vooral de maanden juli en augustus kunnen bijzonder heet zijn. Iedere Spanjaard zal het je beslist afraden om in juli of augustus in Andalusië te gaan wandelen. Het beste kun je tussen februari en juni gaan wandelen als de natuur mooi in bloei staat en de temperatuur nog goed te harden is. Of in september, oktober en begin november, als Andalusië zijn eigen Indian Summer heeft en je zeker aan de kust nog volop wandeldagen met een aangename temperatuur kunt beleven.

Ga je toch in de zomer op wandelen in Andalusië, ga dan wandelen in de vroege ochtend. (Zeer) vroeg uit de veren en tegen het middaguur ben je dan weer ‘thuis’. Neem altijd (!) minimaal 1,5- 2 liter water mee. Zorg altijd voor zonnebrand iets met korte mouwen en een hoofddeksel en loop als het kan in de schaduw.

Herfst en winter
De eerste regen in Andalusië valt op z’n vroegst eind september, maar dan is het vaak nog warm, de avonden kunnen wat frisser zijn, de dagen worden al korter en het toeristenseizoen loopt ten einde. Qua regen vormt de westkant van Andalusië en dan vooral de Sierra de Grazalema en Los Alcornocales een uitzondering. Daar zijn de wintermaanden nog natter dan we in Nederland gewend zijn. In de Sierra Nevada valt in de wintermaanden zeker sneeuw, hier is dan ook een mooi skigebied dat tussen 1 december en begin mei open is. Het heet, Pradallano. Veel hoge bergtoppen zijn in de winter regelmatig langdurig wit. Maar niet alleen op de bergtoppen in de Lecrin vallei kan tot half februari sneeuw vallen. In de ochtend kun je in april en begin mei s ’morgens skiën en in de middag heerlijk lunchen op een zonovergoten terras aan zee.

Vervoer

Wie over veel tijd beschikt, kan de auto nemen en via Frankrijk naar Andalusië rijden. De rit tussen Utrecht en Málaga gaat over ruim 2200 km asfalt. Volgens de routeplanner van Google Maps zou je dat in ruim 22 uur moeten kunnen rijden. Onze eigen ervaring is echter, dat drie dagen stevig doorrijden en de nachten in een hotel langs de snelweg doorbrengen de beste optie is om deze afstand af te leggen.

Maar de meeste mensen zullen met het vliegtuig naar Andalusië komen. Vanuit Nederland, Duitsland of België vlieg je het hele jaar door met verschillende low-budget maatschappijen eenvoudig naar Málaga Vanuit Málaga kun je alle kanten in Andalusië op. Bovendien vind je voor vluchten op de Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol meestal de goedkoopste tickets bij Transavia, Ryanair, Easyjet of Vueling. Als je op tijd boekt, kan dat enorm veel geld schelen, zelf houden wij ongeveer 6 maanden van te voren aan.
Als je steden wilt gaan bezoeken en af en toe een wandeling wilt maken dan kun je ook nog met de trein naar Spanje komen. Tussen de grote steden bestaan goede en comfortabele treinverbindingen. Malaga, Córdoba, Sevilla en Granada zijn met elkaar verbonden middels de AVE (Alta Velocidad Española): de Spaanse hogesnelheidstrein. O.a. Ronda en Gibraltar zijn bereikbaar met regionale treinen. Wil je meer weten over de mogelijkheden om met de trein te reizen in Andalusië, kijk dan op de site van de RENFE. In de berggebieden rijden er wel bussen, maar vaak alleen op werkdagen en dan vooral in de vroege ochtend en avond.

Vervoer ter plekke

Eenmaal aangekomen in Andalusië kun je  eigenlijk niet zonder auto als je rondt wil reizen of er dagjes op uit wil trekken om her en der te wandelen. Natuurlijk kun je op papier gebruik maken van het openbaar vervoer, maar in de praktijk kom je als wandelaar vrijwel nergens.

Auto huren

Een auto huren doe je eenvoudig op het vliegveld of soms ook bij het treinstation. Verhuurders zijn er hier in overvloed. Wij zelf hebben de beste ervaringen met Sunny Cars, ze zijn betaalbaar en zeer betrouwbaar. Ze zijn de enige maatschappij die echt een volledige no-risk kennen. En bijvoorbeeld de ANWB beveelt Sunny Cars ook aan op hun site. Sunny Cars verhuurt overigens zelf geen auto’s, maar heeft goede contracten afgesloten met een groot aantal verhuurders.

Rich results on google´s SERP when searching for voorbereiding

 Huur altijd een auto met airco. En als je grote afstanden gaat afleggen met cruisecontrol, gewoon omdat het fijn is en om niet te hard te rijden. Want de wegen zijn vaak (bijna) leeg en op veel plaatsen zijn snelheidscontroles, vooral op de snelwegen. En een bekeuring achteraf in de bus zal je fijne vakantie herinnering toch minder leuk maken.

Spanjaarden rijden overigens over het algemeen erg netjes en houden zich over het algemeen goed aan de snelheid (op de snelwegen 120). Op de binnenwegen moet je goed rekening houden met fietsers. Spanje kent namelijk een verkeersregel waarbij je fietsers met minimaal 1,5 meter afstand moet passeren. In een dorp of stad stoppen Spanjaarden soms midden op straat om even een praatje te maken met een bekende, wen daar aan en wacht rustig zonder te claxonneren of te roepen.

Reistijd

Als je in Andalusië meerdere wandelgebieden wil bezoeken, houd dan rekening met je reistijd. De snelwegen zijn over het algemeen prima berijdbaar en daar schiet je lekker op, maar niet alle wandelgebieden liggen aan of vlakbij een snelweg. Vooral op de kleinere wegen in berggebieden rijd je vaak niet harder dan 40-60 km per uur. Er zijn veel haarspeldbochten, langzaam rijdende tractortjes en dorpen waar je langzaam rijdend door heen moet en heel soms ook gewoon slecht onderhouden wegen. Reis je in de zomer? Vertrek dan bij het ochtendgloren, dat zijn de fijnste uren om te rijden.

Reisgidsen,wandelgidsen en wandelkaarten over Andalusië

Als je van plan bent om in Andalusië te gaan wandelen, dan ga je op zoek naar informatie. Waar ga je heen, welke wandelingen kun je maken, wat is er te doen, hoe is het weer en zo zal je nog veel meer dingen willen weten. Vaak zul je op internet veel informatie vinden, maar soms is het ook handig als je een reisgids van het gebied of je plaatsen waar je heen wilt bij je hebt. Reisgidsen en wandelkaarten zijn in de boekwinkel, tweedehands en natuurlijk online te koop.

rich results on google for searching for voorbereiding

Rugzak inpakken voor een dagtocht

Je hebt besloten om te gaan wandelen in Andalusie, maar wat moet je dan meenemen van huis en wat doe je in je rugzak op de wandeldag?
Voordat je dat gaat beslissen kun je je het beste een paar vragen vooraf stellen.

– Wat voor soort wandeltocht ga ik maken, in een open vlakte, door het bos op of naar grote hoogte bijvoorbeeld.
– Wat is het weer en wat zijn de weersverwachtingen?
– Kom ik onderweg veel horeca tegen?
– Wat moet ik meenemen voor verzorging onderweg?

Checklist rugzak

– Water, camelbag/fles minimaal 1,5 liter per persoon
– Thermosfles koffie of thee
– Een tussendoortje zoals noten of fruit

– Een lunchbox met brood
– Een zonnebril
– Een hoofddeksel
– Zonnebrand crème
– Lippenbalsem
– Laagjeskleding: waterdichte jas/fleecevest/t-shirt korte           mouwen/overhemd
– Wandelsokken en soms ook een paar extra sokken als er kans is dat je voeten nat kunnen worden.
– Natuurlijk je wandelschoenen, maar moet je hoge schoenen aan of kun je ook met minder warme lage schoenen je wandeling doen?
– Poncho
– Handschoenen, als je naar grote hoogte gaat in het voor- en najaar
– Toiletpapier
– Papieren zakdoekjes
– Natte schoonmaakdoekjes of een handgel.
– Portemonnee (neem ook altijd contantgeld mee, in Spanje wordt nog     veel contant betaald)
– Routeboekje, routekaart of een GPS
– Mobiel, je oplaadsnoer en een powerbank, dat weet je zeker dat je     altijd kunt bellen of iets opzoeken.
– Fotocamera
– Pen/ schrijfboekje
– Zitmatje
– Muggenmiddel
– Tekentang
– EHBO setje met een verbandschaar, pincet, reddingsdeken, desinfecteermiddel en doekjes, blarenprikker, Compeed blarenpleisters, wondpleisters, snelverband, elastisch verband, gaascompressen, hechttape, paracetamol, wegwerphandschoentjes, en misschien ORS sachets.

Aanbieders van georganiseerde wandelreizen in Andalusië

Wandelvakanties in Andalusië
Spanje is een land dat steeds meer ontdekt wordt door wandelaars en daardoor ook steeds aantrekkelijker wordt voor reisaanbieders van wandelvakanties. De meeste mensen zullen Spanje als wandelland kennen door wandelingen in de Pyreneeën, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella of het wandelen in de Picos de Europa. Maar bij Spanjaarden is juist het zuidelijke deel van Spanje erg populair om te wandelen en dan vooral Andalusië. In Andalusië kun je namelijk het hele jaar door wandelen in een van de acht prachtige wandelgebieden. Andalusië herbergt schitterende natuurparken, twee Nationaal Parken, hoge bergen, ruige pieken en mooie valleien en prachtige witte dorpen.
Bij ons kun je zowel individuele als groepswandelvakanties boeken voor wandelingen in de Lecrin Vallei, de Sierra Nevada, de Alpujarras of de oostkant van de De Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama. Maar er zijn meer aanbieders van wandelvakanties , die ook weer in andere gebieden in Andalusië wandelvakanties aanbieden. Onderstaande reisorganisaties bieden georganiseerde wandelvakanties aan in Andalusië.

Op Stap Reizen
Op Stap Reizen is erg actief in de wereld van wandelvakanties. Ze organiseren zowel groeps- als individuele reizen. In Andalusië kun je met op Stap Reizen boeken voor drie tochten: in de Sierra de Grazalema, Alpujarras en de Cabo de Gata en de Sierra de Aracena y Picos de Aroche De laatste twee zijn trektochten, de andere twee tochten kennen een vaste standplaats.

SNP Natuurreizen
SNP is de reisorganisatie van de ANWB en is in Nederland met afstand de grootste aanbieder van wandelvakanties. SNP is in Andalusië actief in o.a. de Alpujarras, de Sierra de Aracena, Sierra de Grazalema en Cabo de Gata. De tochten kennen verschillende gradaties van reiscomfort en zwaarte.

Eigen-Wijze Reizen
Eigen-Wijze Reizen heeft jarenlang ervaring op het gebied van individuele wandelvakanties. In de Sierra de Grazalema door mooie witte dorpen, schitterende bergenpaden en natuur met bijvoorbeeld roofvogels en wild zoals herten, steenbokken en wilde zwijnen.

Spanje Anders
Spanje Anders, organiseert wandelreizen in Andalusië vanuit één standplaats, zoals het dorp Cómpeta in het Parque Natural de las Sierras Almijara y Tejeda, maar ook in de Sierra Nevada. Waarbij je iedere dag van het jaar kunt aankomen en zelf de zwaarte van je wandeling bepaalt. Je hebt keuze uit meer dan 30 wandelingen. Zodat er voor iedere wandelliefhebber wel een wandeling te vinden is. Bijzonder is de Wandel Vierdaagse die Spanje Anders ieder jaar in september organiseert. Ook wordt er op bepaalde data in groepsverband vanuit Cómpeta op uitgetrokken en kun je kiezen voor een lichte of een middelzware wandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!