+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Alpujarras

In de typisch Andalusische witte dorpen (= pueblos blancos) zoals Pampaneira, Capileira, Pitres en Trevelez van de alpujarras, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.
Een oudere man sjokt met zijn ezel en paarden door de straat, een paar vrouwen verzorgen zorgvuldig hun schat aan planten met een emmertje water en op een schaduwrijk bankje kaarten een paar mannen met elkaar.
De warmte hangt hier en daar een beetje tussen de huizen in, maar door de droge lucht is de hitte wel dragelijk. Dit is het échte leven in een authentiek Spaans dorpje, Dat je zo prachtig kunt ervaren tijdens een vakantie.

De Alpujarras liggen in de Sierra Nevada. Ze waren de laatste uitwijkplaats van de Moren nadat het Koninkrijk Granada in de 15e eeuw viel. Deze moren was onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van het wereldberoemde Alhambra. Na het ten onder gaan van het Moorse Koninkrijk hebben de Moren nog lange tijd in de Alpujarras geleefd.
De dorpen in de Alpujarras worden dan ook gekenmerkt door de typische Moorse architectuur. De spierwitte, kleine van klei gemaakte, huizen zijn tegen de berghellingen gebouwd en ze zijn met platte aan elkaar verbonden daken en versierd met vele bloembakken en houten details. Dit geeft een prachtig beeld.

De natuur van het gebied wordt gekenmerkt door de uitgestrekte valleien en indrukwekkende bergen. De hoogste bergen van de Sierra Nevada zijn vanaf hier goed te bewonderen. Het is een zeer groen en vruchtbaar gebied waar je kan genieten van stilte en rust. De Alpujarras zijn zeer geschikt voor actieve vakanties of weekendjes weg. Spanjaarden komen dan ook graag logeren in Casa del Patio om de Alpujarras te gaan bewonderen en de diverse dorpjes te bezoeken.

Wandelaars kunnen in dit gebied dus hun hart ophalen. Wij hebben dan ook vele wandelroutes voor je klaar liggen in dit gebied.

We hebben een aantal dorpen om niet te missen voor je op een rij gezet:

Órgiva
Órgiva is de hoofstad van de Alpujarras en heeft ongeveer 6000 inwoners. Het stadje heeft een centrum met een ruim aanbod aan bars, restaurantjes en terrasjes. De bezienswaardigheden zijn:
– De Iglesia de Nuestra Señora de la Expectacion in renaissancestijl uit de 16 eeuw met twee torens.
– De wekelijkse markt op donderdag in het centrum van Órgiva
– De hippiemarkt in de zomermaanden op zaterdag
– Aan Plaza de Alpujarra staat ook de openbare bibliotheek “Hurtado de Mendoza”. Hier bevindt zich in de “Aula Cervantina Agustín Martín Zaragoza” een collectie bestaande uit meer dan 150 exemplaren van het boek Don Quichot van Cervantes, uitgegeven in 42 verschillende talen.
Het boek “Driving over Lemons” van Chris Stewart over het avontuurlijke en ruige leven van een expat in Las Alpujarras heeft velen ertoe doen besluiten zich in Órgiva te vestigen. Een groot deel van de “nieuwe” inwoners houdt zich bezig met alternatieve geneeswijzen, biologische landbouw of toerisme. Bovendien is Órgiva een toevluchtsoord voor hippies.

Rich results on google SERP when seaching for Alpujarras
Rich results on google SERP when seaching for Alpujarras

Capileira
Een dorpje op 1400 meter met nog geen 500 inwoners. In de vele smalle straatjes kun je de overblijfselen van het Moorse verleden nog zien. Gelegen in de Poqueira ravijn, ligt dit bijzondere charmante dorpje. Capileira heeft het typische uiterlijk van de dorpjes in de regio van La Alpujarra, namelijk kubusvormige huisjes met meestal twee verdiepingen en een plat dak. Die zijn aangepast aan het ruige terrein en de plaatselijke klimaat. Omdat Capileira behoorlijk afgelegen ligt, betekende dit dat de katholieke overheersing hier relatief laat op gang kwam.
-In het begin van de 16e eeuw, waren het de Katholieke Koningen die opdracht gaven tot de bouw van de dorpskerk, de Iglesia de Nuestra Señora de la Cabeza, op de plek waar eerder een moskee stond. In de 18e eeuw werd deze kerk vervangen door huidige kerk in Mudejar-stijl.
– In het centrum vinden we tevens het Pedro Antonio de Alarcón Ethnological Museum, met collecties over de streek Alpujarras.
– Capileira is de laatste halte voor een klim naar de Mulhacén.

Pampaneira
Pampaneira is een authentiek dorpje waar je kan genieten van typische streekproducten, zoals de geweven kleden en kleedjes maar ook honing en snoepjes, alles zelfgemaakt.

Een speciale vermelding voor de chocolade van Abuela ili. Aan het begin van de hoofdweg in Pampaneira vind je de winkel waar de chocolade ook wordt gemaakt. Een bezoek is deze winkel zeker waard, de vele verschillende smaken kun je ook proeven voor ze te kopen! Naast de winkeltjes zijn er ook bars en restaurants, vaak met een mooi uitzicht over de Sierra Nevada.
Net buiten het dorpje bevindt zich het Tibetaanse boeddhistenklooster Osel Ling dat werd geopend door de Dalai Lama. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Sierra Nevada en op een heldere dag kan je soms Afrika zien liggen.

Rich results on google SERP when seaching for Alpujarras
Rich results on google SERP when seaching for Alpujarras

Trevélez
Het dorpje Trevelez bevindt zich op 1473 meter aan de voet van de 3483m hoge Mulhacen. Volgens de inwoners van het gebied is Trevélez het hoogste dorp van Spanje en het dorp met de beste ham van het land. De speciale Jamón ibérico de Trevelez wordt gedroogd aan de zuivere en droge lucht van de streek, wat de ham haar speciale smaak geeft.
Vooral Spaanse toeristen komen dan ook van ver om een Jamon de Trevélez te kopen of een bezoek te brengen aan een hamfabriek. Als je op 5 augustus in de omgeving bent, moet je zeker eens een bezoek brengen aan het dorp. Dan is er het feest van de Virgen de las Nieves (maagd van de sneeuw). De bedevaart leidt de dapperen dan naar de top van de Mulhacen. Trevélez is dan ook een vertrekpunt voor mensen die de Mulhacen in de Sierra Nevada willen beklimmen.

 

 

 

Lanjarón
Lanjarón heeft ongeveer 3800 inwoners en is daarmee een groter dorp in de Alpujarras. Lanjarón ligt op een kwartier rijden van Casa del Patio.
Toen de Spanjaarden, zo ongeveer vanaf 1980, aan weekendtoerisme in eigen land zijn gaan doen, is er meer welvaart in de Alpujarras gekomen. Het is een ouderwets kuuroord waar in de zomer mensen van ouderwetse kwalen werden genezen. Het water, afkomstig uit de Sierra Nevada, heeft, volgens sommigen, een helende werking. Ouderen komen uit het hele land om één van de vele behandelingen te ondergaan die er worden aangeboden. Zelfs door de Romeinen was het stadje al bevolkt, en ook zij hadden reeds de geneeskrachtige eigenschappen van het water ontdekt. Overal in het dorp vind je waterkranen, veelal betegeld met in het gebakken glazuur onverklaarbare teksten. En in de meeste supermarkten van Spanje vind je ook mineraalwater met de naam Lanjarón. 

 

 

 

De voorzieningen voor bezoekers zijn talrijk, de stad heeft een selectie van supermarkten, winkels, geweldige bars en vele restaurants, van lokale tapasbars tot Franse bistro’s.
De tourist infomation biedt nuttige informatie over de stad en de regio, die je ook in het Engels kunt vragen. Dichtbij de stad liggen de ruïnes van een oud Moors kasteel, dat een belangrijke uitkijkpost was tijdens de Moorse bezetting, en later werd gebruikt tijdens de Napoleon-invasie.
Het prachtige berglandschap en de frisse lucht bieden een perfecte bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een relaxte vakantie. Er zijn in Lanjarón een aantal leuke wandelroutes.

Naast de tourist information, aan het begin van het dorp, tref je een leuk park met een kleine waterval en een restaurant aan. Tussen de tourist-information en het park is een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren.

 

 

 

Rich results on google SERP when seaching for Alpujarras

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!