+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

De Caminito del Rey (het koningspad) is een fantastisch mooie wandeling van ongeveer 8 kilometer. Ooit gold dit pad als een van de gevaarlijkste van Europa, vooral omdat de route in enorm slechte staat verkeerde, maar een aantal jaren geleden is het volledig gerestaureerd. Tegenwoordig wordt hier dan ook overal aan je veiligheid gedacht. 

Wat de Caminito del Rey vooral zo bijzonder maakt, is dat je hier wandelt over paden die 100 meter boven de kliffen van de El Chorro-kloof hangen. Hierbij loop je over zeer stevige houten planken, maar sommige stukken zijn van glas zodat je ook onder je kan kijken. Dit pad lopen is dan ook altijd een bijzondere ervaring. Beleef de prachtige uitzichten op rotswanden van 400 meter hoog en dieptes van slechts 10 meter. Voel hoe het wilde water van de Guadalhorce onder je door stroomt. Tip: huur een gids in om alles te weten te komen over deze indrukwekkende rotsformaties en de fascinerende geschiedenis van het pad.

Geschiedenis.

De Caminito del Rey was oorspronkelijk in 1901 aangelegd, om spullen te vervoeren voor de bouw van energiecentrales tussen de Gaitanejo- en de Choro watervallen. In 1921 gebruikte koning Alfonso XIII van Spanje het pad om bij de opening van de dam Conde del Guadalhorce te komen. Vandaar de naam ‘koningspad. Hierna raakte het pad decennialang in verval. Er waren bijna nergens leuningen, en op sommige plekken was de route weinig meer dan een metalen balk. Opmerkelijk genoeg trok dit juist veel waaghalzen aan, die ‘het gevaarlijkste pad van Europa’ wilden trotseren. Uiteindelijk besloot het bestuur van Andelusië in 2006 om de Caminito del Rey te restaureren, waarna het vernieuwde pad in 2015 klaar was. Sindsdien is het een van de populairste wandelattracties in Andalusë geworden.

Hoe kom ik er?

De beste route naar de Caminto del Rey is om vanuit Malaga de A-357 te nemen richting Ardales . Hier neem je de afslag MA-5403 naar een van de ingangen. In totaal is de rit vanaf Malaga 59 kilometer. Er zijn goede parkeermogelijkheden. De ingang ligt vlakbij het dorp Ardales, waar je duidelijke bewegwijzering vindt. Parkeer je auto op de parkeerplaats ‘Parking Accesso Norte’. Vanaf hier loopt je in een paar minuten naar Restaurante El Kiosko Ardales. Vervolgens wandel je vanuit dit etablissement (met gids) in 20 minuten via de voetgangerstunnel richting het controlepunt. Bij het controlepunt start de ‘echte’ Caminito del Rey.

Wat moet ik meenemen? (Let op: neem dan ook alleen dit mee!

 • Eten
 • Gesloten schoenen
 • Paspoort of identiteitskaart (ook van je kinderen)
 • Kleine rugzak
 • Snacks/proviand
 • Wandelschoenen
 • Water
 • Weersbestendige kleding
 • Zonnebril
 • Zonnehoed

Openingstijden
Van dinsdag t/m zondag (maandags gesloten).

29 oktober t/m 25 maart van 9.30 – 15.00 uur.
26 maart t/m 28 oktober van 9.30 -17.00 uur.

Let op! Als je de Caminito del Rey wilt wandelen moet je van tevoren tickets online kopen. Meestal zijn de tickets veertien dagen van tevoren uitverkocht, dus wees er op tijd bij. Je kan je tickets vanaf € 14,50 online bestellen.

Overig

 • Kinderen moeten minimaal 8 jaar zijn en neem voor de zekerheid hun originele ID of familieboekje mee om hun leeftijd te bewijzen (voor het geval dat dit een probleem zou kunnen worden).
 • De Caminito del Rey is een eenrichtingsweg, je begint bij de noordingang (Ardales) en eindigt bij de zuidingang.
 • Vanaf het eindpunt in het dorpje El Chorro kun je de pendelbus nemen die je naar het beginpunt brengt. Bussen vertrekken elk half uur en kosten 2,50 EUR per persoon (contant). Kredietkaarten worden niet aanvaard.
 • Je moet verplicht een haarnetje en een helm dragen

De wandeling bestaat uit drie delen:

 • Een rustige wandeling naar het begin van de kloof (ongeveer 2 km)
 • De échte Caminito del Rey, oftewel de route langs de steile rotswanden (ruim 3,5 km)
 • Een laatste, rustig stuk van het einde van de kloof richting het eindpunt (2 km

 

Rich results on google SERP when seaching for camino del rey
Rich results on google SERP when seaching for camino del rey
Rich results on google SERP when seaching for camino del rey

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!