Granada
+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

 

Sinds 2018 hebben wij een B&B, Casa del Patio, op 40 minuten rijden van het Alhambra in Granada. En ik kan je nu alvast vertellen dat negentig procent van onze niet-Spaanse gasten naar dit historische monument gaat. Natuurlijk moet je het Alhambra gezien hebben als je Andalusië gaat bezoeken, het is echt een hele bijzondere belevenis. Maar Granada heeft echt nog veel meer te bieden. Maar wat dan allemaal precies? In dit stuk neem ik je mee langs de mooiste plekjes van deze historische stad, zodat je een bezoek aan het Alhambra kan combineren met eebn stadswandeling door Granada.

Dat is namelijk ook gelijk de vraag die ons erg vaak gesteld wordt door gasten die hier komen wandelen: “Is Granada zelf ook leuk om te bezoeken?”. Het antwoord daarop is wat ons betreft volmondig ja, dat is het zeker!

Granada: het ‘Spaanse Utrecht’

Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada en overal in de stad zijn de bergen dan wel niet besneeuwd goed te zien. Dichtbij Granada vind je een van de mooiste en zeker een van de leukste wandelroutes in de Sierra Nevada. Deze route heet ¨los Cohorres¨ en hij begint en eindigt in Monachil. Ik heb over deze route eerder een blog geschreven.

In zekere zin lijkt deze Spaanse stad erg op het Nederlandse Utrecht. Net als zijn Nederlandse tegenhanger is Granada namelijk een levendige universiteitsstad, die ook nog eens beschikt over een prachtig centrum met een imposante kathedraal. Verder vind je hier ook gezellige pleinen, smalle steegjes met leuke kleine bazaarachtige winkeltjes en vele véle bars en restaurants en daarnaast nog een aantrekkelijke lange boulevard met trendy boetieks.

Om de invloeden van de moren en later het katholicisme op Granada goed te kunnen bezichtigen hebben wij een afwisselende stadswandeling gemaakt langs de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in Granada. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rij

De Kathedraal van Granada

Na het Alhambra trek de Kathedraal van Granada de meeste bezoekers. De bouw begon rond 1520 en werd in 1704 pas voltooid. Maar dit wachten was de moeite waard, want ze is nu nog steeds gezichtsbepalend voor het centrum van Granada

De Capilla Real

Granada was het laatste bolwerk van de moren in Spanje, vanaf 1240 was Granada de hoofdstad van het koninkrijk van de Arabische Nasrieden-dynastie. Dit rijk heeft twee eeuwen standgehouden. Dat is nog erg goed te zien in het Alhambra, maar zeker ook nog in de stad. In 1492 moesten de moren zich overgeven aan het leger van de stichters van het huidige Spanje, de Katholieke Koningen Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. Dit koningspaar ligt in een graftombe direct achter de kathedraal in de Capilla Real. Isabella gaf vlak voor haar dood in 1504 de opdracht voor de bouw van de grafkapel. Het project duurde van 1505 tot 1521. De Capilla real is dus ouder dan de Kathedraal.

Geen middel is onbenut gelaten om het koningspaar te eren. Bladgoud, marmer, allegorische pilaren en andere symbolen verwijzen naar hun leven. In de graftombe liggen naast Ferdinand en Isabella ook hun dochter (Johanna de Waanzinnige) en haar man Filips de Schone, die weer de ouders zijn van Karel V. En het paleis van Karel V heb je misschien al wel bezocht binnen de muren van het Alhambra. En Karel  V heeft natuurlijk ook grote invloed gehad op het ontstaan van de Nederlanden.

Het Monasterio de San Jerónimo

Dit klooster dateert uit het begin van de 16e eeuw. Ondanks zijn oude geschiedenis, woont hier tot op de dag van vandaag nog steeds een vrouwelijk religieuze gemeenschap. Het rijk gedecoreerde interieur is mede te danken aan de financiële bijdrage van de weduwe van ¨El Gran Capitán¨ (Gonzalo Fernández de Córdoba) de succesvolle aanvoerder van het christelijke leger tijdens de Reconquista. De kerk is een mausoleum voor hem en op het plafond tref je schilderingen van zijn heldendaden aan.

Het Albacin

Het Alhambra was bedoeld voor de adel en het Albacin (op 5 minuten lopen  van het paleis) was de wijk voor het volk. Het heeft geen noemenswaardige monumenten, maar bestaat uit een wirwar van smalle steile straatjes en steegjes. Maar wat is er dan te zien in het Albacin?  Bijvoorbeeld de Iglesia San Nicolas die, zoals zoveel gebouwen, op de plaats van een voormalig Moors bouwwerk is gebouwd. Eerlijk gezegd is de kerk zelf niet zo interessant, maar vanaf het kerkplein heb je het meest fantastische uitzicht op het Alhambra en de daarachterliggend Sierra Nevada. Hier zijn bijna alle foto´s van de buitenkant van het Alhambra gemaakt die je terugvindt in alle reisgidsen, posters en reclame-foto´s enz. De mirador (uitkijkpunt) de Nicolas is daarom terecht de meest bezochte plek in het Albacin.

Schuin achter de mirador zijn delen van de middeleeuwse vestingmuur te bezichtigen. Vroeger waren de muren met de Puerta de Elvira gelegen aan de Plaza del Triumfo. In de Moorse tijd was dit de hoofdweg naar de stad. Verder wandelend kom je langs het klooster Santa Isabel la Real. Tussen de witgekalkte huisjes wandel je naar beneden, naar de plaza Nueva en het riviertje de Darro. Op de grens van het Albacin ligt de Plaza Nueva een ruim en gezellig plein vol terrasjes. Hit plein gaat vervolgens naadloos over in de Plaza Ana, met de gelijknamige kerk. Vanaf dit plein loop je langs het riviertje de Darro. Gelijk op de hoek vind je het oude badhuis El Banuelo, een 11e-eeuws Arabisch badhuis of haman, dat bekendstaat als de mooiste van Andalusië. Niet voor niets is dit gebouw uitgeroepen tot historisch monument. Het is van dinsdag tot zaterdag open van 10:00 tot 14:00 uur.

Een paar passen verder tref je het archeologisch museum aan in de Casa de Castril. Het museum bestaat uit twee etages met een patio en toont voorwerpen uit de prehistorie tot en met de renaissance. Het is niet het mooiste archeologische museum, dat staat in Sevilla, maar heeft toch een mooie collectie en is voor EU-burgers gratis toegankelijk. Iets verderop tref je de Passeo de los Tristes met haar restaurantjes onderaan het Alhambra. Rouwstoeten kwamen hier vroeger langs en gaven de naam ¨promenade van de verdrietigen¨aan deze straat.

De wijk Sacramonte: Deze wijk staat bekend om haar grotwoningen en haar Flamengo voorstellingen. Beide worden veel genoemd in reisgidsen, maar van beide kan ik zeggen dat er betere locaties zijn. De grotwoningen van Guadix zijn veel mooier en ook van binnen te bezichtigen en voor een goede Flamengo show moet je eigenlijk in Sevilla zijn, maar op een andere plek in Granada is ook één hele goede show te bewonderen.

Praktisch
De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en is bijna zes kilometer lang. Wij geven hem graag aan je mee als je vanuit Casa del Patio niet alleen het Alhambra, maar ook eens Granada wil bezichtigen.

 

Rich results on google SERP when seaching for los Cohorros
Rich results on google SERP when seaching for los Cohorros
Rich results on google SERP when seaching for los Cohorros

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!