+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Het is bijna mei en het warme weer komt er weer snel aan. Op dagen met zomerse temperaturen, worden lichamelijke inspanningen al snel een stuk zwaarder. Toch wil je als fervent buitenmens ook wandelen met warm weer. Gelukkig voor jou is dat zeker mogelijk. Je moet echter wel voorzichtig zijn en je goed voorbereiden op je wandeling. Houd daarom de volgende 10 tips voor wandelen met warm weer in het achterhoofd als je op pad gaat. Zeker als je deze zomer in het buitenland in een bergachtige omgeving wil gaan wandelen.

Mei is op zich een topmaand voor het maken van een wandeling in de Sierra Nevada of de Alpujarras, beide op nog geen 20 minuten van onze B&B Casa del Patio  in Pinos del Valle Andalusië. Tijdens de zomermaanden, kan de temperatuur hier echter al snel flink oplopen. Tijdens de zomers van 2018-2020 was het bovendien niet alleen in Andalusië, maar ook in Nederland verzengend warm buiten. Planten hebben moeite om groen te blijven terwijl oververhitte wegen in de verte glinsteren. Alles en iedereen hunkert naar een slokje water en zoekt een stukje schaduw. Op het eerste gezicht niet het ideale wandelweer, maar met de juiste voorbereiding kan je er wel degelijk op uit trekken.

 

 

 1. CONTROLEER HET WEER
  Wees bij bewolkt of regenachtig weer niet naïef en ga er niet van uit dat het hierdoor goed komt tijdens je wandeling. Voordat je zelfs maar overweegt om een wandeling op een hete dag te gaan maken, is het belangrijk om de weersvoorspelling te controleren. Zelfs als de lucht blauw en onbewolkt is moet je dit zeker niet vergeten. De bergen hebben namelijk vaak hun eigen weer.

Vooral als het extreem vochtig is, is het bekend dat er verrassingsbuien plaatsvinden in bergachtige gebieden. Deze felle en hevige stormen gaan vaak gepaard met onweer, wat ernstige problemen kan veroorzaken voor onwetende wandelaars. Onweersbuien hebben ook veel meer kans om op te treden als het warm is. Controleer dus het weer voordat je op pad gaat en controleer het bij aankomst in het natuurpark nog een keer extra.

 1. KIES JE PAD VERSTANDIG
  Een van de belangrijkste tips om te wandelen met warm weer is het verstandig kiezen van je wandelroute. Het maakt immers nogal wat uit of je langs een blootgestelde bergkam gaat wandelen of door een schaduwrijk bos. De volgende tips zijn dan ook vrijwel nutteloos als je het verkeerde pad kiest.

Probeer bij een bergwandeling een pad te vinden dat stromend water kruist. Dit is goed om twee redenen: drinkwater leveren en de kans bieden om jezelf op te frissen en af te koelen. Voor het drinken, moet je wel eerst checken of dit veilig kan! Kies een route op een lagere hoogte, dit is namelijk de betere optie als het buiten warm is. Hoe hoger je klimt, hoe lager de hoeveelheid zuurstof in de lucht en hoe sterker het effect van UV-stralen.

 1. BEGIN VROEG EN/OF EINDIG LAAT
  Wandelen met warm weer moet altijd ‘s ochtends of in de late namiddag. Midden op de dag is de zon namelijk het felst en het heetst. Onthoud hierbij wel dat het rond 17.00 uur vaak het warmste moment op de dag is.
 1. DRAAG LAGEN EN BEDEK JEZELF
  Hoewel je bij warm weer misschien geneigd bent om je zoveel mogelijk uit te kleden, is het aan te raden dit juist niet te doen. Shirts met lange mouwen en wandelbroeken zijn bijvoorbeeld zeer aan te raden als het warm is. Die is gek denk je nu?  Nee, de truc zit hem in het feit dat je kleding loszittend is. Dat zorgt voor een betere luchtstroom, waardoor je lichaam koel blijft. Het dragen van enkele (lichte) lagen resulteert ook in meerdere luchtlagen, wat het basisprincipe van isolatie is. Je hebt misschien eerder foto’s gezien van woestijnnomaden, die sjaals en veel (wijde) kleding dragen. Volg hun voorbeeld, ze weten wat ze doen.

Het is ook een goed idee om synthetische kleding te dragen die vocht afvoert. Je gaat ongetwijfeld veel zweten en vocht afvoerende kleding kan voorkomen dat je kleren gaan schuren. Maar het allerbelangrijkste kledingstuk is een (grote) wandelhoed. Hiermee bescherm jij je hoofd, gezicht en nek tegen de zon. Een petje kan ook maar smeer je dan wel goed in met zonnebrandcrème. Ook een UV-blokkerende zonnebril mag niet ontbreken in je outfit tijdens het wandelen.

 1. DRINK VEEL VOCHT
  Neem altijd voldoende water mee. Ik heb hier in een eerdere blog ook al over geschreven. Dit geldt met name voor wandelen bij warm weer. Je lichaam verliest ongeveer een liter water per uur tijdens het lopen. Bij een tocht door uitdagend terrein kan deze hoeveelheid zelfs verdubbelen. Zorg ervoor dat je jouw vochtgehalte weer aanvult. Pak altijd meer water in dan je verwacht en drink regelmatig.

Het is handig om te weten dat je lichaam slechts een halve liter per uur effectief kan opnemen. Regelmatig nippen werkt daarom het beste, omdat het je lichaam in staat stelt om alles wat je drinkt daadwerkelijk te absorberen. Het is veel beter dan een grote hoeveelheid water in één keer drinken.

 1. EET ZOUTE SNACKS
  Overvloedig zweten is een gegeven tijdens een wandeling met warm weer. Het drinken van veel water is daarom essentieel om je vochtgehalte op peil te houden. Maar het is net zo belangrijk om de zouten aan te vullen die verloren gaan door zweet. De belangrijkste zijn kalium en natrium. Ze spelen een grote rol bij het beheren van je energieniveau.

Zorg ervoor dat je voldoende snacks meeneemt met ‘langzame’ koolhydraten in plaats van ‘snelle’ koolhydraten zoals suikerhoudende dranken en snoep. Energierepen en fruit zijn geweldige bronnen van langzame koolhydraten.

 1. DENK OM JE EXTRA UITRUSTING
  Zweet is een belangrijke oorzaak van schurende kleren, maar ook van blaren. Mensen die de 4-daagse hebben gelopen weten wel hun middeltjes of trucjes om blaren te voorkomen. Maar toch adviseren wij voor je eigen comfort een paar extra wandelsokken mee te nemen. Er is tijdens je lange wandeling niets zo verlichtend als het kunnen veranderen van met zweet doordrenkte sokken met een schoon, droog paar. Of misschien wil je je vuile sokken in een beek spoelen. Bind ze daarna aan de buitenkant van je rugzak om ze te drogen.

Een ander ding dat je nooit moet vergeten is een kleine EHBO-set. Pak hem naar wens in, maar vergeet niet de insectenspray. Warm weer, gecombineerd met wat vocht in de ochtend, kan een enorme hoeveelheid insecten opleveren. Begrijp me goed, geen beest hoeft dood van mij, maar jij kan best ook wat minder ´lekker´ zijn voor deze jongens.

 1. PAS JE TEMPO AAN BIJ WARM WEER
  Regelmatig water drinken en zoute snacks eten zijn twee cruciale tips om bij warm weer te wandelen. Maar let ook op je wandeltempo in de hitte. Iets minder snel wandelen kan al veel zweet voorkomen. Of neem even pauze op een schaduwrijke plek, ga even liggen en geef je uitgedaagde lichaam wat broodnodige rust. Je kunt hierbij ook je wandelschoenen uitdoen, je voeten luchten en zweterige sokken. Regelmatige pauzes zorgen er ook voor dat je lichaam afkoelt en zweet verdampt.
 1. WEES JE BEWUST VAN SYMPTOMEN VAN OVERVERHITTING.
  Hoewel de hierboven genoemde tips voor wandelen bij warm weer je zomeruitje in vrijwel alle gevallen tot een succes moeten maken, is er natuurlijke nooit een 100% garantie. Zorg er zeker voor dat je al het bovenstaande ter harte neemt. Maar wees je ook bewust van de symptomen van een hitteberoerte. Luister naar je lichaam. Eet als je honger hebt, rust als je moe bent.

Veel voorkomende symptomen van een hitteberoerte zijn misselijkheid, spierkrampen, zware hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, desoriëntatie en gebrek aan zweten, zelfs als de temperaturen hoog zijn. Als jij of je wandelpartner (nooit alleen wandelen bij warm weer) zich ziek voelt, zoek dan onmiddellijk schaduw en probeer zo snel mogelijk af te koelen.

Ga van het pad af en zoek medische hulp. 112 bellen is niet overdreven als het gaat om een hitteberoerte. “Better safe than sorry” is altijd een goed motto om naar te leven.

 1. VERZORG JE LICHAAM NA DE WANDELING.
  Waarschijnlijk heeft je lichaam het zwaar te verduren gehad tijdens de wandeling in de hitte. Buiten het feit dat je misschien blaren hebt en ergens toch een beetje verbrand bent. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en daar hoort een nabehandeling bij. Kijk anders maar eens wat er allemaal gebeurt na een etappe in de Tour de France. Eerst voldoende bij drinken (niet te snel) en helaas is het beter om dat niet met alcoholhoudende dranken te doen.  Een kleine massage van je benen en nek is ook aan te raden, je kan het masseren met je partner afwisselen.

Neem wat rust door even te gaan liggen na het douchen, vul je maag met niet al te vet eten en zorg voor een goede nachtrust. Als je een slaapkamer hebt met airco, doe deze dan zachtjes aan, maar nooit 6 graden kouder dan de buitentemperatuur. Als het dus 28 graden in de nacht wordt, dan zet je de airco op minimaal 22 graden.

Rich results on google SERP when seaching for Wandelen met warm weer: 10 tips

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!