+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Als je vaak wandelt, dan zijn goede wandelschoenen onmisbaar. Zo voorkom je voetproblemen, zoals pijnlijke voeten of blaren.  Nu is het echter niet zo dat duurdere schoenen ook direct veel beter zijn. Waar het vooral om gaat is de pasvorm, of de schoen goed om je voet sluit en of je hiel niet verschuift tijdens het lopen. Ook kan je met je veters de pasvorm beïnvloeden. In deze blog geef ik 10 tips over hoe jij je nieuwe wandelschoenen kunt inlopen.

1: Eerst binnen wandelen

Als je nieuwe schoenen gaat kopen, doe dat dan bij een winkel waar je goed advies krijgt en veel keuze aan wandelschoenen hebt. Denk bijvoorbeeld aan Zwerfkei of de winkels van Bever. Heb je nieuwe wandelschoenen gekocht, ga je nieuwe wandelschoenen dan eerst binnenshuis inlopen. Het voordeel is namelijk dat je de wandelschoenen bij goede buitensportwinkels nog kunt ruilen. Als je daarom tijdens het binnen inlopen van je nieuwe wandelschoenen ook maar een beetje last krijgt van je voeten, dan trek je ze uit en ruil jij ze om, zonder zorgen of de winkel ze weer terugneemt.

2: Loop je wandelschoenen geleidelijk in

Nadat je je nieuwe wandelschoenen binnenshuis hebt ingelopen en dat bevalt je goed, kun je vervolgens stap voor stap een wat langere routes afleggen. Zo gaan de schoenen zich langzaam beter naar de voeten vormen, waardoor je het krijgen van pijnlijke voeten voorkomt. Een andere optie is je wandelschoenen nat te maken en ze hierna droog te lopen. Deze methode is sneller, en bij tijdgebrek dus een optie. Maar de kans dat je het binnenwerk van je gloednieuwe schoenen kapotloopt is hierbij groter.

3: Je wandelschoenen oprekken kan helpen

Het oprekken van schoenen door de schoenmaker kan soms ook helpen, als de schoenen na een tijdje toch niet helemaal lekker blijken te zitten. Schoenmakers kunnen leren schoenen in bepaalde mate oprekken en vormen. Er is echter geen garantie dat dit werkt, dus vaak is het op eigen risico. Ik zelf heb het wel eens gedaan met gewone schoenen die ik voor mijn werk aanhad, omdat ik ongelijke en brede voeten heb. En dit oprekken heeft mij persoonlijk echt geholpen!

4: Kies passende wandelsokken bij de wandelschoenen

Passende wandelsokken zorgen ervoor dat je voeten goed in je schoenen zitten. Met goed bedoel ik niet te ruim, niet te krap en niet te warm. Naast passende wandelsokken, kan ook een zooltje in je schoen helpen om klachten te voorkomen. De speciaalzaak kan je goed adviseren welke zool het beste bij jouw voet past. Ik heb hier in een eerder blog ook al over geschreven. Blog vind je hier

5: Draag je wandelsokken tijdens het passen
Ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Trek dan je wandelsokken aan, of neem zelfs verschillende soorten sokken mee. En omgekeerd geldt dat natuurlijk ook, als je sokken wilt kopen vraag dan in de winkel of je ze mag passen met je wandelschoenen aan.

6: Onderhoud je wandelschoenen
Het onderhouden van je schoenen zorgt voor maximaal wandelplezier. Zorg ervoor dat je schoenen voor vertrek water- en vuilbestendig zijn door ze te impregneren. Laat je hiervoor bij de buitensportwinkel adviseren over welke middelen bij jouw schoenen passen en onderzoek wat er te koop is. Je schoenen blijven zo immers soepel, en water- en vuilafstotend.

7: Je veters strikken

Ik had al aangegeven dat je met je veters strikken ook de pasvorm en het comfort van de schoen kunt beïnvloeden. Met het strikken kun je namelijk bepalen of jij op bepaalde plekken zere voeten krijgt of niet. Ik wist dat zelf niet, totdat iemand mij hier tijdens een gletsjer-klimweek op wees. Later heb ik die kennis verder uitgebreid tijdens het begeleiden van wandelvakanties.

8: Voorkom een pijnlijke wreef bij het wandelen
Wanneer je last hebt van een pijnlijke wreef, kun je het beste je veters halverwege de schoen niet helemaal gekruist strikken. Doe je veters eerst 2 gaatjes/haakjes kruislings bij de teen, rijgt ze dan 2 of 3 gaatjes/haakjes via de zijkant omhoog en strik de bovenste twee weer kruislings. Op deze manier geeft je je voet op de wreef ruimte, maar zitten je schoenen toch goed vast.

9: Let op een slippende hiel bij het wandelen
Zoals je misschien wel weet uit ervaring, krijg je snel last van blaren bij een slippende hiel in je schoen. Dit kun je ook voorkomen met behulp van je veters. Door je veters bovenaan iets anders te strikken, blijft je hiel namelijk beter op zijn plaats.

Dit kun je op de volgende manier doen. Je vetert de schoen zoals gebruikelijk, maar bovenaan sla je het één na laatste gaatje/haakje over en rijg je de veters eerst via het bovenste gaatje/haakje. Ga daarna kruislinks 2 gaatjes/haakjes naar beneden en strik je veters. Doordat je je veters net boven je wreef vastzet, blijft je hiel zo beter op zijn plaats.

10: Vermijd pijn aan de zijkant van de voorvoet
Heb jij tijdens het wandelen last van pijn aan de zijkant van je voorvoet? Dan heb je in je schoen te weinig ruimte op die plek. Strik je schoen dan op de volgende manier.

In plaats van onderaan te starten met kruislings veteren, haal je de veter door het onderste gaatje/haakje, dan 2 gaatjes/haakjes langs de zijkant omhoog en dan de rest weer gewoon kruislings verder gaan. Hierdoor krijgt je voorvoet iets meer ruimte. Werkt dit niet? Dan is de schoen misschien echt te smal voor je voet en is de aanschaf van bredere schoenen de enige oplossing.

 

 

 

 

Rich results on google SERP when searching for je-nieuwe wandelschoenen-inlopen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!