+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Wandelen in de Alpujarras Spanje

Wandelen in de bergen is voor de meeste Nederlandstalige wandelaars geen van vanzelfsprekende zaak, maar jij wilt toch een keer wandelen in bergachtig gebied en dan buiten de zomervakantie om.

Dan denk ik dat de Alpujarras in Spanje wel eens ideaal kunnen zijn. De zomer en dan de maanden juli en augustus zijn voor mij juist de maanden dat ik het minste wandel. De vakantiedrukte en de warmte zorgen ervoor dat ik er dan minder vaak op uit trek. De wandelingen die ik wel in de zomer maak, lopen vaak door de bossen. Mijn uitrusting en kleding stem ik ook af op het warmere weer.

Maar van februari tot en met juni en van september tot en met november is het heerlijk wandelweer, met temperaturen tussen de 18 en 28 graden. In sommige maanden moet je wel rekening houden dat er een drup zou kunnen vallen en andere maanden ,dat je als het niet moet, niet tussen 14.00 en 17.00 wandelt.

Onze bed en breakfast Casa del Patio ligt op 15 minuten rijden van de Alpujarras en het Parque Nacional Sierra Nevada. En juist dit gebied is een walhalla voor wandelfanaten. Dat is dan ook de reden dat Veel van onze Spaanse gasten hun wandelvakantie in de Alpujarras en de Sierra Nevada vieren, deze gebieden lopen naadloos in elkaar over, maar het zijn toch echt twee verschillende gebieden: niet alleen qua natuur, maar ook qua sfeer. Combineer je ze, dan kun je er prachtig wandelen in de Alpujarras hier in Spanje.

De Moren drukten tot het begin van de 17e eeuw onmiskenbaar hun stempel op de Alpujarras en brachten rijkdom naar het gebied. Niet alleen bouwden ze de beroemde witte dorpen, maar dankzij de aanleg van een ingenieus irrigatiesysteem, acequias, waren ze in staat citroenen, sinaasappels, olijven, druiven en vijgen te verbouwen en sappige graslanden aan te leggen. Ook stonden ze bekend om de schitterende zijde die ze vervaardigden. De Alpujarras, liggen ten zuiden van de hoogste toppen van de Sierra Nevada. De naam Alpujarras is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische Al-Busherat wat ‘grasland’ betekent. Het is een bijzonder groen, vruchtbaar en ruig gebied. De kern van de Alpujarras bestaat uit 80 dorpen. In de Alpujarras zijn dus veel boomgaarden met wijnranken, olijven, amandelen, walnoten, kastanjes, granaatappels, sinaasappels, citroenen en vijgen te vinden. Deze bomen zul je dus veelvuldig aantreffen tijdens je wandeling in de Alpujarras. Al het laag hangende fruit mag je plukken, dat is nu eenmaal de ongeschreven wet. De meeste bomen dragen rijpe vruchten van eind augustus tot eind november.
Met het verdrijven van de laatste Moren in 1609 kreeg de streek het zwaar te verduren en van de eeuwenlang met zorg opgebouwde rijkdom bleef destijds weinig meer over. Zo’n 12.000 gezinnen uit Midden- en Noord-Spanje kwamen over naar de Alpujaras, maar zij hadden geen enkele ervaring met de irrigatiemethoden van de Moren. Op dit moment liggen de landerijen er weer prachtig bij.

Je zou dus zeggen ‘een combinatie van wandelen in de Sierra Nevada met de groene, waterrijke en overweldigend mooie Alpujarras ligt voor de hand’. Het is een mooi gebied om meerdere dagen te wandelen . Je kan de wandelingen natuurlijk ook samenvoegen tot een meerdaagse tocht.

Een voorbeeld van een meerdaagse wandeltocht van 3 dagen in de Alpujarras is bijvoorbeeld van Bérchules naar Trevélez (dag 1), Cebedilla en grootste deel Refugio del Poqueira (je kan ook doorlopen en dan ook overnachten in de berghut als er plaats is) (dag 2) Capileira , Bubion en Pampeneira (dag 3).
Maar je kan het ook verdelen in zes “korte” etappes
• Etappe 1: Bérchules – Trevélez
• Etappe 2: Trevélez – Refugio del Poqueira
• Etappe 4: Refugio del Poqueira – Capileira
• Etappe 5: Capileira – Bubión
• Etappe 6: Bubión – Ferreirola

Als je hier gaat wandelen veel plezier en misschien ontmoetten wij elkaar dan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!