+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Wandelroutes Andalusië

Wandelroutes Andalusië, welke wandelgebieden herbergen de mooiste wandelingen in Andalusië?

 

Wandelen in Andalusië ? Dat kan volop er zijn vele prachtige nationale parken en andere wandelgebieden met prachtige wandelroutes in Andalusië. Maar waar vind je de ‘mooiste wandelroutes Andalusië. De meeste mensen googelen op wandelroutes Andalusië, wandelen Andalusië of andersom Andalusië wandelen. Om je een handje te helpen hebben wij alvast de mooiste wandelgebieden  met de mooiste wandelroutes van Andalusië voor jou op een rijtje gezet. Dan kun je in deze gebieden verder zoeken naar een wandelroute die bij jou past wat betreft bereikbaarheid vanuit jouw vakantieadres, jaargetijde, lengte van de wandelingen, verwachte wandelduur en hoogteverschillen. Onderaan deze pagina vind je de sites om je wandeling in een van de gebieden te plannen.

 

Rich results on google´s SERP when searching for wandelroutes Andalusië

De Alpujarras

We beginnen met wandelroutes Andalusië met het gebied ten zuiden van de hoogste toppen van de Sierra Nevada, dat bekend staat als de Alpujarras. Het is hier in Spanje vooral bekend om haar schitterende witte dorpen. De naam Alpujarras is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische Al-Busherat wat ‘grasland’ betekent. Het is een intens groen, vruchtbaar en soms ook ruig gebied dat van de Middellandse Zee wordt gescheiden door de Sierra de la Contraviesa. De kern van de Alpujarras bestaat uit 80 dorpen. Het gebied laat zich onderverdelen in La Alpujarra Alta (het hogere deel van de Alpujarras; de zonnige zuidflank van de Sierra Nevada) en La Alpujarra Baja waar wijn, amandelen, kastanjes en vijgen vandaan komen.

 

Rich results on google´s SERP when searching for wandelroutes Andalusië

De Sierra Nevada

 

Onder de Sierra Nevada valt het ruig en onbewoonde hooggebergte in Andalusië. De Sierra Nevada is de hoogste bergrug van het Iberisch schiereiland en maakt deel uit van de Cordillera Penibética dat doorloopt tot aan Gibraltar. Naast de hoogste top Mulhacén (3479 meter), zijn de La Alcazaba (3366 meter) en de Veleta (3398 meter) ook bergtoppen die meetellen. Wil je meer weten over de Sierra Nevada, kijk dan hier. Want we hebben er een aparte pagina.

Rich results on google´s SERP when searching for Wandelroutes Andalusië
Sierra de Cazorla

 

Het enorme natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas bestaat uit drie wandelgebieden die weliswaar tot hetzelfde gebergte behoren, maar tegelijkertijd ook hun eigen karakter bezitten. De Sierra de Cazorla, met het stadje Cazorla als vibrerend middelpunt, is het droogste gebied van de drie, maar ook het meest bergachtige. Zeker ten zuiden en oosten van Cazorla tikken de bergen de 2000 meter aan met een uitschieter naar 2107 meter, de Empanadas. Het hele park ligt hoger dan 700 meter. Alleen het gebied langs de oevers van de Embalse del Tranco, het uitgestrekte stuwmeer dat wordt gevoed door het water van de Río Gualdalquivir en talloze zijrivieren, ligt 50 meter lager. De 660 km lange Río Gualdalquivir, die ontspringt in de Sierra de Cazorla en uitmondt in de Atlantische oceaan, is de grootste rivier van Andalusië en één van de grootste van Spanje. De Río Guadalentin is een andere belangrijke rivier die door het park stroomt. Sowieso is het een waterrijk gebied!

Rich results on google´s SERP when searching for wandelroutes Andalusië
De Sierra de Grazalema

De Sierra de Grazalema is vooral een uitermate afwisselend gebied, zodat je op een relatief klein oppervlakte wandelingen kunt maken die qua sfeer enorm uiteen lopen. Je vindt dit nergens anders op het gebied van wandelroutes in Andalusië. De Sierra Grazalema kent kale bergruggen van kalksteen (het “Wilde Westen’), diepe ravijnen, met bos begroeide valleien, kolkende rivieren, boomgaarden met fruit en olijven, weides vol wilde bloemen en insecten en steile rotswanden waar technisch moeilijke routes geklommen kunnen worden.

Cabo de Gata

Wie de Cabo de Gata van de kant van Almería nadert, zal teleurgesteld zijn in de omgeving. In dit droogste deel van Andalusië ligt namelijk het grootste kassengebied van Europa. Een zee van lelijkheid. Je rijdt letterlijk door kilometerslange muren van kassen door. Maar daarna kom je in een prachtig natuurgebied met een landschap dat je het meeste aan het wilde westen denken.
De Cabo de Gata in de provincie Almería is een wandelgebied dat totaal anders is dan alle andere wandelgebieden in Andalusië Het heeft dezelfde sfeer als het zuiden van de USA, de overweldigende woestijnlandschappen, de bergen van rond de 500 meter die bijna tot in zee komen, de spectaculaire wandelpaden langs en over de kliffen van gestolde lava.

De Cabo de Gata heeft twee gezichten. Enerzijds is er dus een prachtige kustlijn met brede zandstranden, baaien en hoge rotskliffen waar je bijna niemand tegenkomt. En anderzijds kent het een woestijnachtig achterland met kale, rotsachtige bergen (de Sierra del Cabo de Gata en drooggevallen rivierbeddingen, de zogenaamde rambla’s, die vaak als weg worden gebruikt om verstopte dorpen en gehuchten te bereiken. Langs de kustlijn van de Cabo de Gata liggen verder aardige ‘stadjes’ zoals San José, Las Negras, Carboneras en Los Escullos.

Een ander groot voordeel van de Cabo de Gata is dat het er beslist niet toeristisch is. Echt een gebied voor liefhebbers van rust, natuur en een warme Mediterrane sfeer. Nadeel is wel dat de zomermaanden verzengend heet zijn, heter nog dan in andere delen van Andalusië. Door de directe ligging aan zee en bescherming van de bergen is er geen enkele verkoeling in de heetste maanden juli en augustus . Je kan dan dus beter geen wandeling maken. Voorjaarsregens zorgen ervoor dat de natuur in bloei komt, de temperaturen zijn met maximaal 23 graden geweldig en de nachten zijn fris. Nadeel is wel dat veel restaurants en cafés nog dicht zijn. Het najaar is ook een prima jaargetijde met rustig weer en aangename temperaturen. De natuur is dan natuurlijk wel iets minder uitbundig.

Rich results on google´s SERP when seaching for De Sierra de Tejada

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

 

In de Sierras de Tejeda-Almijara y Alhama vind je steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken, olijfgaarden en ‘Pueblos Blancos‘. Heel kort door de bocht wat je in Sierra de Tejeda allemaal kunt verwachten. De dorpen hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in het gebied is ronduit spectaculair en perfect voor het ondernemen van een interessante wandelroute.

Rich results on google´s SERP when searching for Wandelroutes Andalusië

De Sierra de las Nieves

 

De Sierra de las Nieves staat is het derde Nationaal Park van te worden: het Parque Nacional Sierra de las Nieves. De Sierra de las Nieves kent glooiende toppen tot bijna 2000 meter, het gebied wordt doorsneden door droge barranco’s en oogt daardoor uitgestrekt. De Sierra de las Nieves is vooral onbewoond en de winters kunnen er streng zijn; het gebied komt niet voor niets aan zijn naam. Net als in de Sierra de Grazalema groeit er de zeldzame Pinsapo (Spaanse zilverspar).

Los Alcornocales

 

Wat Los Alcornocales zo bijzonder maakt, is de groene en natuurlijke uitstraling van het gebied. Dat heeft het te danken heeft aan de invloed van de Atlantische Oceaan waarvan het zoute water slechts 60 km ten westen op het strand klotst. Vochtige lucht aldaar stijgt op, vormt wolken, wordt het binnenland ingeblazen en loost zijn natte vracht bij de eerste bergen die het tegenkomt; die van het Parque Natural de los Alcornocales.
Bron: https://www.wandeleninandalusie.nl

De beste sites om je wandeling te plannen zijn:
– https://www.wandeleninandalusie.nl
– https://nl.wikiloc.com/
– https://www.routeyou.com/nl
– https://www.hikingiberia.com/nl/
– https://treksierranevada.com/

Reserveer nu je wandelarrangement!

Kies je kamer en vul bij het reserveringsformulier in dat jij gebruikt maakt van het wandelarangement.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!