+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Wandelroutes Andalusië

Wandelroutes Andalusië, welke wandelgebieden herbergen de mooiste wandelingen in Andalusië?

 

Wandelen in Andalusië ? Dat kan volop er zijn vele prachtige nationale parken en andere wandelgebieden in Andalusië. Maar waar vind je de ‘mooiste wandelroutes Andalusië’. De meeste mensen googelen op wandelroute Andalusië, wandelen Andalusië of andersom Andalusië wandelen. Om je een handje te helpen hebben wij alvast de mooiste wandelgebieden van Andalusië voor jou op een rijtje gezet. Dan kun je in deze gebieden verder zoeken naar een wandelroute die bij jou past wat betreft bereikbaarheid vanuit jouw vakantieadres, jaargetijde, lengte van de wandelingen, verwachte wandelduur en hoogteverschillen. Onderaan deze pagina vind je de sites om je wandeling in een van de gebieden te plannen.

 

De Alpujarras

 

Het gebied ten zuiden van de hoogste toppen van de Sierra Nevada staat bekend als de Alpujarras, bekend van de schitterende witte dorpen. De naam Alpujarras is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische Al-Busherat wat ‘grasland’ betekent. Het is een intens groen, vruchtbaar en soms ook ruig gebied dat van de Middellandse Zee wordt gescheiden door de Sierra de la Contraviesa. De kern van de Alpujarras bestaat uit 80 dorpen. Het gebied laat zich onderverdelen in La Alpujarra Alta (het hogere deel van de Alpujarras; de zonnige zuidflank van de Sierra Nevada) en La Alpujarra Baja waar wijn, amandelen, kastanjes en vijgen vandaan komen.

 

De Sierra Nevada

 

Onder de Sierra Nevada valt het ruig en onbewoonde hooggebergte in Andalusië. De Sierra Nevada is de hoogste bergrug van het Iberisch schiereiland en maakt deel uit van de Cordillera Penibética dat doorloopt tot aan Gibraltar. Naast de hoogste top Mulhacén (3479 meter), zijn de La Alcazaba (3366 meter) en de Veleta (3398 meter) ook bergtoppen die meetellen.

Sierra de Cazorla

 

Het enorme natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas bestaat uit drie wandelgebieden die weliswaar tot hetzelfde gebergte behoren, maar tegelijkertijd ook hun eigen karakter bezitten. De Sierra de Cazorla, met het stadje Cazorla als vibrerend middelpunt, is het droogste gebied van de drie, maar ook het meest bergachtige. Zeker ten zuiden en oosten van Cazorla tikken de bergen de 2000 meter aan met een uitschieter naar 2107 meter, de Empanadas. Het hele park ligt hoger dan 700 meter. Alleen het gebied langs de oevers van de Embalse del Tranco, het uitgestrekte stuwmeer dat wordt gevoed door het water van de Río Gualdalquivir en talloze zijrivieren, ligt 50 meter lager. De 660 km lange Río Gualdalquivir, die ontspringt in de Sierra de Cazorla en uitmondt in de Atlantische oceaan, is de grootste rivier van Andalusië en één van de grootste van Spanje. De Río Guadalentin is een andere belangrijke rivier die door het park stroomt. Sowieso is het een waterrijk gebied!

De Sierra de Grazalema

De Sierra de Grazalema is vooral een uitermate afwisselend gebied, zodat je op een relatief klein oppervlakte wandelingen kunt maken die qua sfeer enorm uiteen lopen. De Sierra Grazalema kent kale bergruggen van kalksteen (het “Wilde Westen’), diepe ravijnen, met bos begroeide valleien, kolkende rivieren, boomgaarden met fruit en olijven, weides vol wilde bloemen en insecten en steile rotswanden waar technisch moeilijke routes geklommen kunnen worden.

Cabo de Gata

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

 

In de Sierras de Tejeda-Almijara y Alhama vind je steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken, olijfgaarden en ‘Pueblos Blancos‘. Heel kort door de bocht wat je in Sierra de Tejeda allemaal kunt verwachten. De dorpen hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in het gebied is ronduit spectaculair en perfect voor het ondernemen van een interessante wandelroute.

De Sierra de las Nieves

 

De Sierra de las Nieves staat is het derde Nationaal Park van te worden: het Parque Nacional Sierra de las Nieves. De Sierra de las Nieves kent glooiende toppen tot bijna 2000 meter, het gebied wordt doorsneden door droge barranco’s en oogt daardoor uitgestrekt. De Sierra de las Nieves is vooral onbewoond en de winters kunnen er streng zijn; het gebied komt niet voor niets aan zijn naam. Net als in de Sierra de Grazalema groeit er de zeldzame Pinsapo (Spaanse zilverspar).

Los Alcornocales

 

Wat Los Alcornocales zo bijzonder maakt, is de groene en natuurlijke uitstraling van het gebied. Dat heeft het te danken heeft aan de invloed van de Atlantische Oceaan waarvan het zoute water slechts 60 km ten westen op het strand klotst. Vochtige lucht aldaar stijgt op, vormt wolken, wordt het binnenland ingeblazen en loost zijn natte vracht bij de eerste bergen die het tegenkomt; die van het Parque Natural de los Alcornocales.
Bron: https://www.wandeleninandalusie.nl

De beste sites om je wandeling te plannen zijn:
– https://www.wandeleninandalusie.nl
– https://nl.wikiloc.com/
– https://www.routeyou.com/nl
– https://www.hikingiberia.com/nl/
– https://treksierranevada.com/

Reserveer nu je wandelarrangement!

Kies je kamer en vul bij het reserveringsformulier in dat jij gebruikt maakt van het wandelarangement.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!