+34 858 700 850 casadelpatio@yahoo.com

Op dit moment kun je erg genieten in Spanje van het wandelen in het najaar, want de bomen in de lecrin vallei hebben zich getooid in hun herfstkleuren. Echt een prachtig gezicht bij het wandelen in Spanje in het najaar, het lijkt soms wel een indian Summer. Veel mensen vieren dan ook in november hun wandelvakantie in Spanje. De temperatuur is nog erg aangenaam om te wandelen en door de afnemende drukte op de wandelpaden tonen diverse dieren, zoals berggeiten, gemzen, vossen en soms ook everzwijnen zich meer. Van april tot eind oktober kan je tijdens het wandelen je meer fruit en kruiden kunnen plukken.
Van onze buren kregen wij twee membrillos, we moesten ze in de aluminiumfolie in de oven doen tot ze zacht waren en dan met een beetje suiker eten. Uiteraard hebben we dat gedaan en de kweeperen waren heerlijk! Want membrillos zijn in het Nederlands kweeperen. inmiddels hebben we in het wild een kweeperenboom gevonden en zijn we kweeperengelei en kweeperenmoes aan het maken. De kweeperen in gelei vorm of in een soort paté vorm waar je plakjes van snijdt wordt veel gecombineerd met Manchego kaas. Een heerlijke combinatie!
Nu kun je kweeperen niet zo van de boom eten maar gedurende het jaar kun je in Andalusië vaak wel tijdens je wandeling iets ‘te snacken’ van de bomen halen. In augustus zijn de amandelen rijp. Niet heel makkelijk om tijdens het wandelen te eten, maar wel handzaam om een handje mee naar huis te nemen, ook zijn dan de druiven rijp. Daarna komen de granaatappels, het symbool van de stad Granada. Heerlijke pitjes en natuurlijk vol vitaminen. Eind september volgen de vijgen en avocado’s, heerlijk om zo te eten en je kunt er ook in heel veel gerechten iets lekkers mee doen. Tegelijkertijd zijn ook zo een beetje de walnoten rijp. In oktober worden de kastanjes geoogst.
Dan is het even rustig tot eind november dan worden tot februari de olijven geoogst. Ook deze niet zo eten maar je moet je inmaken en dat bepaalt dan de smaak, er zijn wel honderd recepten voor het inmaken van olijven. Hier in deze regio worden de olijven laat geoogst, omdat er voornamelijk olijfolie van gemaakt wordt. In ons dorp bevind zich dan ook een olijvenperserij.
In deze tijd zijn er ook volop citroenen te vinden, je struikelt er bijna over zoveel zijn het er. Dan komen in februari de sinaasappels tot ongeveer mei. En als de vruchten bijna op zijn dan maakt de sinaasappelboom alweer bloesem en ruikt het hele dorp heerlijk zoet naar sinaasappelbloesem. In de zomer is het even rustig dan zijn er heel veel bloemen en zorgt de zon ervoor dat de vruchten en noten kunnen groeien en rijpen om vanaf augustus weer geoogst te worden.
Nog steeds ontdekken we nieuwe dingen die hier gewoon ‘in het wild’ groeien. Naast het fruit en noten zijn er natuurlijk de groenten en kruiden! Verse rozemarijn in overvloed of er groeit zo maar een bolcourgette langs de weg! Over iets van een boom halen wordt hier ook anders gedaan dan in Nederland. Datgene wat op plukhoogte hangt mag eraf, uiteraard ga je niet zomaar over iemands land lopen ook al staat er geen hek. Vaak genoeg ook wordt er gevraagd of je niet en paar citroen, sinaasappels etc. mee wil nemen. Er is tenslotte in overvloed! Wil jij dit graag ervaren kijk dan voor een accommodatie op onze sitecasa-del-patio.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over wandelen in Spanje

Je aanmelding is ontvangen!